Barbados & Grenada 2019/2020

I december 2019 var det åter dags för oss att återse vårt älskade Karibien, bara ett år efter att vi senast kryssat där. Denna gång hade vi valt ut två favoritöar som vi längtade tillbaks lite extra till – Barbados & Grenada. Vi fick en bra kontakt hos resebyrån Afro-Caribbean som hjälpte oss att skräddarsy en kombinationsresa med flyg via London, hotell och inrikesflyg med Liat mellan öarna.

Barbados

Upplägget blev att vi började med 5 nätter på Barbados sydkust och Dover Beach Hotel, ett lite enklare hotell med ett perfekt läge och närhet till både huvudstaden, restauranger, fiskmarknaden i Oistins (som vi var sugna på att besöka) och ett bra utgångsläge för utflykter. Vårt rum hade ett bra utrustat pentry, så vi handlade hem mat till frukost från en närliggande minimarket för att hålla nere kostnaderna, för Barbados är dyrt! Det var inte jättebilligt på denna minimarket heller och t.ex. godis var väldigt mycket dyrare än här hemma i Sverige. En normal chipspåse kunde exempelvis kosta närmare 50 SEK!

Vi hade en jättebra guide som mötte oss på flygplatsen och tog oss till hotellet, hjälpte oss boka romprovning på Mount Gay Destillery samt ordnade taxi ToR till Oistins Fish Fry på fredagskvällen. Han var också tillgänglig för våra frågor under veckan – allt fungerade superbra!

Dover Beach där vårt hotell låg var vid detta tillfälle ganska blåsigt, mer än vanligt för årstiden pga. ett oväder nån vecka innan, så vågorna gick höga. Roliga att bada i, men man fick samtidigt vara försiktig och det blev rödflagg då och då på stranden. Några dagar åt vi lunch på den lilla hotellrestaurangen vid poolen som hade god mat till rimliga priser. På kvällarna gick vi oftast ut i området strax utanför och åt middag på någon av de närliggande restaurangerna. Bl.a. var Sharkey´s Tropical Café en trevlig restaurang med goda drinkar och rejäla portioner – väl värt ett besök.

Romprovning hos Mount Gay

Vår guide hjälpte oss att få tag i en biljett till en romprovning hos ett av världens äldsta romdestillerier, Mount Gay. Barbados kallas ju även för ”the birthplace of rum”. Jag har samlat på rom från denna tillverkare under många år under våra resor på öarna i området, så äntligen skulle jag få medverka på en riktig provning. En taxibuss körde mig dit och på vägen plockade vi upp turister från andra hotell som också skulle delta. Väl framme fick vi med en välkomstdrink i form av rompunch, sen fick vi lite historia och film om destilleriet och tillverkningen och därefter provning av sju olika sorters rom från deras gedigna sortiment. För den romintresserade är detta ett måste – man får lära sig om råvarorna, tillverkningen, hur olika destilleringsmetoder påverkar smaken och kanske hittar man bland proverna sin egen favorit. Det fanns också en liten shop där man kunde handla med sig både souvenirer och rom. Lite ”lullig”, men väldigt nöjd, gick resan åter hem till hotellet.

Läs mer: Mount Gay Rum

Stranddag på Harbour Lights

Vid vår kryssning med rederiet MSC året innan, hade vi åkt taxi ut till Harbour Lights vid stranden Carlisle Bay, strax utanför Bridgetown. Det är en anläggning som erbjuder solstolar, utflykter, bar & restaurang, omklädningsrum/WC m.m. direkt vid stranden. Det kan vid första anblicken se ganska oansenligt ut när man anländer, men här har man faktiskt allt på en plats för en perfekt stranddag! Vi förbokade ett paket via deras hemsida och fick då solstolar hela dagen samt en 45 minuters snorkeltur med båt och möjlighet att få simma med sköldpaddor! Stranden här är vidsträckt och kritvit och vi fick faktiskt simma med några sköldpaddor under den korta turen. Annars njöt vi mest av sol, bad i fantastiskt varmt och skönt vatten, kall dryck och det underbara läget som detta ställe har. Här tar man det lugnt eller som ordspråket på stranden säger – ”at Barbados it´s always 5 o clock”. För den partysugne ordnar de på kvällarna ofta disco/musik och liveuppträdanden – då är det säkert bra drag här! Rekommenderas varmt!

Läs mer: Harbour Lights | Beach Bar | Night Club | Entertainment (harbourlightsbarbados.com)

Oistins Fish Fry

Varje fredag ordnas i den lilla byn Oistins något de kallar för Fish Fry. Det kan bäst liknas vid en gigantisk grillfest som man inte bör missa när man är här. Ett stort område där det formligen kryllar av stånd/bodar som alla serverar nygrillad fisk med tillbehör som sallad, ris, pommes etc. på enkla plasttallrikar, ofta vid långbord där man tränger sig ner där det finns en ledig plats. Det vill till att komma i tid för det blir fort långa köer till de mest populära matställena. Det här var verkligen en upplevelse man inte vill missa – fantastisk mat och skön stämning med folk från alla håll och kanter, musik, lukten av nygrillad fisk och kort sagt en riktig folkfest.

Läs mer: Oistins Fish Fry – a must-do in Barbados!

Grenada

På Nyårsafton var det dags att lämna Barbados och flyga över till Grenada, en kort flygning på ca 50 minuter med Liat som flyger mellan många av öarna här. Väl framme möttes vi av vår nya guide för kommande dagar som körde oss till vårt hotell, Radisson Grenada Beach Resort, direkt på underbart vackra stranden, Grand Anse.

Vårt rum var inte riktigt klart när vi anlände, vi erbjöds ett annat rum, men då vi bokat ett Ocean View-rum, ville vi inte ändra på detta utan beslöt oss för att gå ut och äta lunch i väntan på att rummet iordningställdes. Och vilken tur att vi inte bytte rum, när vi väl fick nycklarna till vårt rum och öppnade dörren såg vi rakt ut över stranden och havet, bara ca 5 meter från vår terass – magiskt!

Efter att ha packat upp lite och sett oss omkring lite på hotellet, var det bara att invänta tolvslaget. Hotellet bjöd på skumpa, så vi tog varsitt glas och gick ned på stranden tillsammans med många andra av hotellets gäster. Två utav de stora hotellen på varsin sida av Grand Anse brukar tävla i fyrverkerier, så vi fick en magisk show på mellan 10-15 minuter – vi har nog aldrig sett ett så långt fyrverkeri någonsin!

Strax utanför hotellet låg en supermarket med bra utbud, så därifrån handlade vi lite basvaror till frukost, då vi inte bokat några måltider på hotellet. Där fanns även en liten restaurang och diverse olika butiker. Lite längre bort fanns också en stor galleria med butiker, en riktigt stor mataffär och även några matställen och strax intill detta låg även KFC som vi handlade med mat hem ifrån en av dagarna och åt på vår terrass. Man märkte ganska omgående att prisläget var ett helt annat än på Barbados, lite mer likt prisnivån här i Sverige och i vissa fall lite billigare.

Hotellet här var ju betydligt ”lyxigare” än vårt boende på Barbados och detta var lite av tanken när vi bokade, första veckan tog vi ett litet billigare självhushåll, för att sen unna oss lite mer lyx på Grenada. Nu hade vi ett antal dagar framför oss att njuta av detta fantastiska läge direkt på stranden! Hotellet hade även ett stort poolområde, dyk- och snorkelcenter, uppträdanden på kvällarna och ett par restauranger, så här fanns allt man behöver och lite till.

Utflykt till Annandale Falls och Grand Etang National Park

Vi träffade på en man på stranden utanför hotellet en dag som körde olika turer i egen regi runt ön. Han ville gärna köra oss runt på en tur nån dag, vi avvaktade lite först, men tyckte sen att vi fick ett bra pris. Vi betalare ca 1000 SEK för oss tre och fick då en rundtur i hans minibuss under ca fyra timmar. Turen tog oss högt upp bland bergen på ön, han visade och berättade om naturen m.m. allteftersom han körde. Vi gick ingen tur i själva reservatet, men vi fick bekanta oss lite med aporna som levde i anslutning till entrén och köpte även med oss lokalt producerad choklad och lite kryddor från en liten souvenirbutik vid reservatet. Därefter tog han oss till Grand Etang Lake där vi fick se lite fiskar som inplanterats där genom åren. På vägen tillbaks gjorde vi ett stopp vid Annandale Falls där vi fick möjligheten att bada i vattenfallet. Här höll även några killar till som fick lite betalt av turisterna för att hoppa från ca 10 meters höjd intill fallet – galet! Vi hoppade inte från lika hög höjd, men det var ett måste att ta ett bad iallafall.

Underwater Sculpture Park

Strax utanför huvudstaden St. George´s ligger världens första konstverk helt under vatten! Parken designades 2007 av den brittiske skulptören Jason deCaires Taylor, som senare uppfört liknande installationer runt om i världens, men denna på Grenada var den första i sitt slag. Parken utanför Grenada har listats som en av Top 25 Wonders of the world av National Geographic. Vi blev skjutsade av samma chaufför som vi några dagar tidigare gjort en rundtur med, ned till hamnen när St. George´s. Här klev vi ombord på en ”glass-bottom”-båt som skulle ta oss ut på en sightseeing och snorkeltur. Efter lite information och genomgång av det marina livet runt Grenada fick vi höra att det inte skulle bli något stopp för snorkling. Men vi och flera andra turister på båten var sugna och vi lyckades till slut ordna med besättningen så de skulle göra ett stopp på tillbakavägen i närheten av undervattensparken så vi skulle få snorkla ca 15-20 minuter. Återigen var det en fantastisk dag här på Grenada och vi njöt av att få komma ut på sjön en stund. Båten gjorde sen ett stopp och ankrade vid konstverket och några av oss på båten fick snabbt på oss snorkelutrustningen och hoppade i vattnet. Det vara en speciell känsla att vara i vattnet och få se några av skulpturerna på lite närmare håll än när vi gled över dem med båten. Det här platsen är verkligen något utöver det vanliga som man inte skall missa om man är på Grenada.